Als ik kijk naar mijn twee jongste kids die met elkaar spelen, bekruipt mij ineens de gedachte dat wij als volwassenen denken dat wij kinderen omgangsnormen moeten aanleren. Maar het omgekeerde is net zo goed het geval. Kinderen kunnen ons, volwassenen, ongelooflijk veel leren als het gaat om relaties. In één ochtend opletten, deed ik inspiratie op om op vijf gebieden mijn leven te beteren.

Lekker duidelijk!

Een open boek zijn ze. Hun gezicht verraad altijd hoe ze over iets denken. Je hoeft dus niet te twijfelen of ze iets echt menen… Ze zijn lekker duidelijk! Ze doen ook niet aan verborgen boodschappen. Je hoeft niet tussen de regels door te lezen naar het eigenlijke verzoek wat er achter zit. Ze vragen simpelweg om wat ze wensen: “Mag ik een cadeautje?” Nee? Even goede vrienden. Dan gaan ze weer verder met spelen. Heerlijk… What you see is what you get! Dit drukt mij met mijn neus op de feiten om te proberen zo duidelijk mogelijk te zijn naar mijn partner toe. Alleen als ik duidelijk ben, hoeft hij geen gedachten te lezen. En dat voorkomt teleurstellingen.

Vergeven & vergeten

Het ene moment geven kinderen elkaar een flinke optater op de neus en rollen de tranen over de wangen. Het volgende moment is deze neuspoffer alweer ‘water under the bridge’. Het voorval is vergeven en vergeten. Daar kunnen wij vrouwen nog iets van leren, haha. 😉 Sowieso hebben volwassenen de neiging om een vervelend voorval nog heel lang in ons hoofd ‘over and over’ af te spelen. Om deze vervolgens te kapot te analyseren. Uiteindelijk blijven wij er óf mee zitten en nemen dit de ander voor altijd kwalijk, óf het komt eruit als een vulkaanuitbarsting op een onverwacht en ongewenst moment. Mijn les: van je hart geen moordkuil maken. Iedereen deelt wel eens spreekwoordelijke optaters uit en iedereen staat ook wel eens aan de ontvangende kant. Probeer dit zo snel mogelijk bespreekbaar te maken zodat je weer zonder wrok samen door kan. Zo hou je veel meer energie over voor leuke dingen!

Hulp vragen is win-win

Ze vragen om hulp zonder blikken of blozen… Zij zijn niet bang voor afwijzing. Kinderen hebben geen groot ego dat hen belet om te vragen om hulp. Zij lijken door te hebben dat om hulp vragen win-win is. Degene die kan helpen voelt zich prettig en belangrijk omdat hij of zij van betekenis kan zijn. Het probleem van de hulpvrager wordt opgelost en de band met de helper wordt steeds sterker. Er zijn alleen maar winnaars! Natuurlijk zijn er grenzen en kan je niet oneindig om hulp blijven vragen. Ook ik zeg regelmatig tegen mijn kinderen dat ze het nu maar even zelf uit moeten zoeken J. Maar bij volwassenen slaat het soms juist door naar de andere kant: sommigen vragen te weinig om hulp en maken het zichzelf daarom lastiger dan nodig.

LOL… heel veel lol

Is het je wel eens opgevallen dat kinderen de grootste lol met elkaar kunnen hebben om niets? Pijn in hun buik van het lachen… Hoe lang is het geleden dat jij dat had? Wij volwassenen kunnen onszelf heel goed bedelven onder die grote TO-DO-berg! Daardoor worden we serieus en voelen veel dingen zwaar. Hoe vaak ik niet stellen in mijn praktijk krijg die vergeten zijn om lol met elkaar te maken…  Dus hoppatee… laat de boel de boel, maak je hoofd leeg en let’s have some fun!

Kinderen hebben een bullshit radar

Praatjes vullen geen gaatjes. Kinderen hebben haarfijn door dat het niet uitmaakt wat je ZEGT, maar dat het belangrijk is wat je DOET. Zo leren kinderen het meeste van het voorbeeld dat jij hen geeft. Je kan nog zo vaak zeggen dat groenten gezond zijn maar als jij zelf alleen maar fastfood eet, dan gaan zij geen groenten eten. En zo is het ook in jouw relaties met anderen: jij bent hét voorbeeld voor jouw kinderen. Als jij en je partner je kinderen het voorbeeld geven van twee volwassenen in een liefdevolle relatie die plezier met elkaar maken, ruzies goed oplossen en veel voor elkaar over hebben dan geef jij ze het ideale fundament om later op een gezonde en evenwichtige manier relaties aan te gaan. En dat is een van de belangrijkste dingen die je jouw kinderen kan geven.

Helaas gaat zo’n goede relatie vaak niet vanzelf. Maar omdat ik elke ouder het wel ongelooflijk gun om zo’n relatie te bereiken, heb ik besloten om een gratis challange te organiseren! Op 8 oktober start mijn super toffe 6-daagse challenge LiefdesLef. Met deze challenge daag ik jou en je partner uit om in 6 verliefdmakende dagen jullie relatie een flinke opzwieper te geven. Elke dag zal voor jullie voelen alsof jullie van een rups in een vlinder veranderen. Na 6 dagen is de basis gelegd om samen door de lucht te zweven: jullie worden een betere versie van jezelf en hebben hierdoor ook samen weer een nieuwe, sprankelende relatie in zicht. Jullie zijn weer dol op elkaar en kijken elkaar misschien zelfs weer verliefd aan!

Klinkt dit aantrekkelijk? Ik bied deze geweldige 6-daagse challenge nu nog gratis aan. Daarna zal ik er een betaald product van maken. Er zijn beperkt aantal plaatsen beschikbaar dus grijp je kans nu en profiteer nog van deze ‘once in a lifetime – Lovepportunity’! Je vindt meer details over de challenge op de speciale LiefdesLef website. En ja, jouw deelname is uiteraard anoniem: anderen kunnen nooit zien dat je mee doet.

Liefs, Annemieke

 

 

Ja! Ik wil het gratis e-book met liefdesquiz downloaden.

Kom maar op met die tips om mijn relatie te verbeteren!

Privacyverklaring

Hebbes! Check snel je e-mail om 'm te downloaden.